Nyhedsbrevs Arkiv UDGIVET : 2003-08-15

Det ka' være SÅ irriterende - nyhedsbrev 15/08-2003

I dette nummer:

1.  Det ka' være SÅ irriterende

2.  Når linerne filtrer...

3.  Ud (at flyve) med dragen

Det ka' være SÅ irriterende!

Det er de færreste dragepiloter der slipper helt for uheld - det indhenter alle før eller senere. Det kan være styrt med dragen (som måske brækker en pind), dragen kan sætte sig fast i et træ, linerne kan filtre osv.. I sådanne situationer gælder det om at bevare det gode humør - hidsighed er ikke godt for blodtrykket.

Drageflyvning handler dog i bund og grund om at komme ud og få nogle oplevelser sammen - så der er noget at fortælle om senere. Og et lille uheld i ny og næ er bestemt ikke at kimse ad - det er som regel ganske morsomt (når man lige får det på afstand), og det tilføjer noget ekstra krydderi til dragehistorierne. 

I dette nyhedsbrev er temaet uheld og havarier...

Når linerne filtrer...

Det vel nok mest udbredte irritationsmoment ved drageflyvning er når linerne filtrer sig sammen. Nøøj hvor kan det være irriterende! Når uheldet først er ude, er der ikke meget andet at gøre end at gå i krig med "fuglereden". Det er vigtigt at være tålmodig og forsigtig - store armbevægelser og febrilske feberløsninger gør som regel blot det hele endnu værre.

Heldigvis er der en del ting man kan gøre for at forebygge. Den væsentligste årsag til linefilter er snoede liner, så det bør man undgå! Tænk på hvordan du vikler linen ud - og hvordan du vinder linen ind igen. mange tænker ikke videre over det, men trækker blot linen ud over siden på en spole eller et vindsel. Hvis linen blot er viklet rundt om spolen, vil den blive snoet 360 grader for hver omgang der vikles af spolen - det bliver til rigtig mange snoninger! Derfor bør man gøre det til en vane altid at vikle liner op på vindsler i 8-taller - så er der ingen snoning.

Desværre har maskiner svært ved at vikle i 8-taller, så linerne er ofte blot viklet rundt fra fabrikken. I den situation bør man vikle linen af på en måde så den ikke snos - og fremover bruge 8-tals metoden. 

Et andet middel mod snoning er brugen af svirvler, som man kan indsætte helt oppe ved dragen hvor flyvelinen fastgøres. Svirvlerne har et drejbart led, som af sig selv vil dreje for at modvirke evt. snoninger/spændinger i linen. Sørg for at bruge svirvler med tilstrækkelig styrke til den pågældende drage. 
Mange anser dog ikke svirvler for en optimal løsning, da det dels er en ekstra omkostning, og dels gør det dragen farligere - hvis man får dragen i ho'det, er det bedst der ikke er for mange skarpe metalgenstande...

Linetypen er også meget afgørende for om man får filterproblemer. Til billigere drager medfølger ofte Dacronline, også kendt som "murersnor". Det er en relativ blød og elastisk polyesterline, hvor fibrene er snoet sammen. Snoningen bevirker, at linen har indbyggede spændinger. Ved almindelig brug vil linens corer efterhånden blive løse, og det giver risiko for at de indbyggede spændinger "slipper fri" og forårsager ydre snoninger og filtninger. Disse kan være næsten håbløse at udrede, og linen vil typisk også tage skade af det.
Vælger man i stedet at bruge de dyrere Dyneema-liner, er mange problemer løst af sig selv. Disse liner er for det første spundet på fibre som gør den relativt stiv og uelastisk, og for det andet er fibrene flettet! Dermed får man en stiv og "død" line - perfekt til drageflyvning.

Men det kan såmænd også være hyggeligt at sidde og nørkle med en filtret line mens man småsnakker - det har nok nærmest samme effekt som at sidde med et strikketøj....

Ud (at flyve) med dragen.

Tekst og billeder indsendt af Carsten... 

Jeg havde bestilt en drage hos Dragecity.dk. Ikke en lille fedtet en fra Fætter BR, som da jeg var barn – nej en rigtig drage. Man kunne få en drage til 500,- kr. ganske gratis, så hvorfor ikke prøve? Dragen var en styrbar ParaStunter PS140, og efter demo-videoen på nettet at dømme, var det en drage med liv i, så glæden var stor da den ankom med posten.

Så ned på nærmeste grønne areal med mig og en kammerat. Arealet består af store åbne græsmarker omkranset af enkelte træer, og da linen kun var ca. 30 m. lang skulle det nok kunne lade sig gør. Det var en lun aften i juni og der blæste en jævn vind, så vejret var perfekt.

Efter at have vendt dragen rigtigt, skød den til vejrs i første forsøg. I 3 intense sekunder for den hen over himlen, før den lige akkurat snittede toppen af et træ. Og der sad den så! Fast. Det var til at skrige over. Jeg var klar til at klatre op i det 15 meter høje træ, hvis det ikke havde været en birk – glat som en barnenumse med nærmeste spinkle gren 4 meter oppe. 

Efter at have hevet og trukket fra alle tænkelige vinkler, slog det os, at vi hellere måtte tage de krævede billeder, selv om jeg næsten havde lyst til at droppe det. Til sidst var der ikke mere at gøre, vi var nødt til at kappe snoren. Vi forsøgte forgæves at bide linen over, men en lighter løste dog problemet.

Alt i alt ikke just en jubel-historie, og så afgjort ikke noget der har affødt respekt i den nærmeste vennekreds. Ikke desto mindre har jeg ikke tabt modet – havde den ikke ramt det træ havde det været rigtig fedt…. Så måske køber jeg en ny. I så fald siger jeg det nok ikke til nogen, før det lykkes at holde den i luften mere end 3 sekunder ad gangen.

Gratis tips og rådgivning

På DrageCity.dk står vi klar til at rådgive dig om dit køb eller til at hjælpe hvis du løber ind i problemer når vidunderet skal i luften - og der findes ingen dumme spørgsmål! Send os en mail på info@dragebyen.dk - og skriv gerne et telefonnummer, så vi kan ringe dig op. 

Acceptér