Drageflyvning og nyheder UDGIVET : 2017-09-06

Valg af linetype og længde

De forskellige linetyper kan være lidt af en jungle at finde rundt i for begynderen. Heldigvis leveres de fleste begynderdrager på DrageCity med line, typisk ca. 35 meter Dacron line i en tykkelse der passer til dragen. 

Dacron-line
Dacron (polyester) er en udemærket line i mange tilfælde. Egenskaberne er stor elasticitet (10-15%), god holdbarhed og relativ stor vægt. 


Elasticitet er en god ting ved almindelige enkeltlinede drager, idet elasticiteten så kan afbøde vindstød og hårde ryk i linen. Vægten kan være en ulempe ved svag vind, men er ellers uden den store betydning. 

Dyneema-line
Ved flyvning med styrbare drager er kontrol og fingerspidsfornemmelse nøgleord, og her er line-elasticitet en ulempe. Til styrbare drager foretrækker øvede drageflyvere derfor i stedet Dyneema/Spectra-liner (polypothylen), som kun har en elasticitet på ca. 3% når den først har været strakt ud. Udover den lave elasticitet udmærker disse liner sig også ved at være meget tynde og lette i forhold til brudstyrken - faktisk er de stærkere end stål, vægten taget i betragtning. Desuden er Dyneema-liner meget glatte, og yder derfor minimal friktion, hvis linerne snoes omkring hinanden som det er tilfældet ved gentagne loops med en stuntdrage. 

Der er dog også ulemper ved Dyneema-linen. Eksempelvis er prisen 2-3 gange højere i forhold til Dacron. Linetypen er også relativt sårbar overfor nærkontakt med andre linetyper, hvis flere drager er i luften. Den har nemlig et relativt lavt smeltepunkt, og skæres derfor let over af f.eks. en krydsende Dacron-line. Faktisk er Dyneema-linen så skrøbelig at den dårligt tåler at man slår knuder på den - knuder kan let reducere brudstyrken med 50%. Derfor benytter man såkaldte "overtræksliner", som i princippet er et lille stykke vævet rør man trækker uden over Dyneema-linen før der slås en knude. Fremgangsmåden kan synes ret omstændelig, men heldigvis er disse forberedelser allerede foretaget på de færdige linesæt vi sælger her på DrageCity.

Kewlar-line
Kewlar blev tidligere meget brugt som drageline, og har da også samme uelastiske egenskaber som Dyneema. Kewlar er en smule billere end Dynema, men er til gengæld meget tung og desuden vandsugende. Det helt store problem er dog, at kewlar skærer som en kniv i alle andre linetyper. Kewlar betragtes derfor af mange fagfolk som værende "usportslig", og kan derfor ikke anbefales som drageline under normale forhold.

Brudstyrke
Den enkelte linetype fås også i forskellige brudstyrker, og her gælder det naturligvis om at vælge den rigtige. Vælger man en brudstyrke der er alt for høj i forhold til dragen, får man en line der er alt for tung og også dyrere end nødvendigt. Omvendt er der risiko for at sprænge linen hvis den er for tynd. Som tommelfingerregel kan du tage udgangspunkt i de anbefalede trækstyrker der er oplyst ved dragerne - men det er blot forslag. Ved svag vind kan der ofte med fordel bruges en tyndere line, hvorimod dragen kan have brug for endnu kraftigere line end den anbefalede, hvis man vil flyve dragen i maksimale vindstyrker. 

Længde
Standardlængden for almindelige drageliner er 30 meter, men enkeltlinede drager kan sagtens flyve med længere liner. Vær blot opmærksom på at det er ulovligt at flyve højere end 100 meter over terræn. Specielt for styrbare drager gælder det at 30 meter generelt anses for at være "normal" linelængde. Hvis linerne er længere, vil vindmodstanden få dem til at stå i en stor bue i vinden, og dermed skabe en uønsket elasticitet og dermed ringere kontrol over dragen. Omvendt vil kortere liner stille øgede krav til drageflyveren, idet han skal reagere hurtigere for at styre dragen. Der er tendens til at øvede dragepiloter foretrækker kortere liner, 10-20 meter er ikke ualmindeligt...

Bearbejdning
Linerne består alle af kunstfibre, men det er også af betydning hvordan fibrene er sammensat til en line. Almindelige Dacron-liner af den type der følger med mange af dragerne, er fremstillet ved snoning af fibrene. Denne metode har den ulempe at linerne generelt har større tendens til at filtre. Dyrere Dacron-liner og alle Dyneema-linerne er derimod fremstillet ved fletning, som resulterer i en mere neutral line som er lettere at håndtere.

Acceptér